RSS

Thursday, March 11, 2010

TEKNOLOGI VS BELIA

Pada minggu ke-8 ini, kami akan membincangkan mengenai Teknologi vs Belia. Teknologi atau pertukangan memiliki lebih dari satu definisi. Salah satunya adalah pengembangan dan aplikasi dari alat, mesin, material dan proses yang menolong manusia menyelesaikan masalahnya. Sebagai aktivitas manusia, teknologi terlebih dahulu dikenali sebelum sains dan teknik.
Teknologi dibuat atas dasar ilmu pengetahuan dengan tujuan untuk mempermudahkan pekerjaan manusia, namun jika pada kenyataannya teknologi malah mempersulit, layakkah disebut Ilmu Pengetahuan?

Perkataan teknologi sering menggambarkan penemuan dan alat yang menggunakan prinsip dan proses penemuan saintifik yang baru ditemukan. Definisi lainnya (digunakan dalam ekonomi) adalah teknologi dilihat dari status pengetahuan kita yang sekarang dalam bagaimana menggabungkan sumber daya untuk mencipta produk yang diinginkan( dan pengetahuan kita tentang apa yang boleh dicipta). Oleh kerana itu, kita dapat melihat perubahan teknologi pada saat pengetahuan teknik kita meningkat.Namun,perubahan demi perubahan telah berlaku dalam penggunaan teknologi pada masa kini dimana ianya telah disalah guna oleh masayarakat yang hidup dalam keadaan yang serba canggih ini.

Sepatutnya teknologi adalah satu elemen untuk membantu masyarakat dunia dalam pelbagai bidang. Namun semakin hari dengan kepelbagaian teknologi sifat sesama manusia semakin terhakis. Mengapakah perkara sebegini harus terjadi? Adakah belia pada zaman sekarang lebih canggih dari teknologi? Sebagai contoh yang terdapat dalam artikel dibawah:

Bayi mati kelaparan, orang tua asyik di internet
Diperbaharui March 6, 2010 15:42:22
Petikan daripada laman web : www.radioaustralia.net

Polis Korea Selatan mengatakan, sepasang suami-isteri telah membiarkan bayi perempuan mereka kelaparan hingga mati, sementara mereka alpa dalam permainan online . Suami berusia 41 tahun dan isterinya, 25 tahun, telah ditangkap, 5 bulan sejak mereka melaporkan kematian bayi mereka berusia 3 bulan itu.Polis mengatakan, pasangan suami-isteri tersebut telah diburu sejak bayi mereka mati.Polis mendakwa bahawa pasangan tersebut memberi makan bayi yang lahir muda itu hanya sekali sehari, dalam jangka waktu 12 jam, dan mereka menghabiskan masa di Cafe Internet berdekatan dengan kediaman mereka. Seharusnya dengan adanya teknologi ia akan mempermudahkan kerja seharian kita tetapi,sebaliknya pula yang berlaku.

Pada satu masa dahulu, kita dikejutkan dengan pelbagai masalah sosial disebabkan teknologi, antaranya muat turun video lucah, aksi merbahaya mat rempit yang dirakamkan di telefon bimbit, penyalahgunaan internet dan banyak lagi. Namun hal ini bagai tiada penhujungnya. Pelbagai tindakan telah diambil bagi menyekat hal ini namun ia bagaikan cerita yang tiada penghujungnya. Ada diantara kita juga sanggup membunuh untuk memenangi ‘online game’. Sedangkan tiada hadiah yang ditawarkan kepada pemenang. Mengapa manusia bertindak seperti haiwan yang tiada akal? Majoriti ‘online game’ adalah berbentuk keganasan dimana ianya telah menjadi sebati dengan kehidupan para belia terutama bagi golongan lelaki. Setiap hari anak-anak muda akan mengunjungi pusat-pusat cyber cafe untuk menghabiskan masa disana. Memang tidak dapat dinafikan, hal ini menyebabkan kurangnya budak lepak . Namun, ianya member impak yang lebih dasyat dari budaya lepak. Kajian psikologi menunjukkan seseorang itu akan bertindak agresif jika mereka terdedah dengan persekitaran yang menujukkan keganasan.

Perkembangan teknologi informasi dewasa ini memang memang membuatkan pekerjaan kita semakin mudah. Namun, kita juga tidak boleh menolak andaian-andaian yang menyatakan bahawa selain daripada permudahkan kerja seharian kita, teknologi juga memberikan impak yang negatif bagi golongan belia masa kini. Antaranya adalah perubahan yang berlaku pada pola pemikiran dan tingkah laku belia pada masa ini misalnya mereka banyak dipengaruhi oleh tontonan yang terdapat pada stesen televisyen yang menyajikan program atau filem yang kurang mendidik. Pergaulan bebas dan ekspresi bentuk tubuh badan wanita baik melalui iklan, drama, atau berbagai jenis tayangan lainnya menjadi sebahagian daripada tontonan seharian kita di semua stesen televisyen.

Penzinaan yang sebelum ini tersembunyi kini dengan mudah diketahui kerana perkembangan teknologi yang merebak dengan pantas yang memungkinkan aktivitas tersebut menggunakan kemudahan teknologi seperti Internet, Bluetooth mahupun telefon bimbit. Sejauh manakah perkara ini akan berlarutan? Apakah jalan penyelesaian yang terbaik bagi menangani masalah ini? Belia kini boleh menyaksikan perkara-perkara yang tidak sepatutnya hanya dengan menggunakan teknologi yang ada tanpa ada batasan.

Jual diri di Facebook:
Petikan daripada laman web: Inilah.com

Inilah yang terjadi ketika Polwiltabes Surabaya menangkap dua pesalah, VE (20) dan AF (25). Keduanya ditangkap kerana 'menjual' gadis di bawah umur melalui facebook.
Ketika penangkapan itu, polis juga telah menahan empat orang gadis yang berumur dalam lingkungan 15 tahun. Mereka mengaku terjerat dalam dunia prostitusi pelajar kerana budaya konsumtif. Meskipun hanya berjaya menenangkan empat gadis, polis yakin, dari data yang terlacak masih ada sekitar 21 gadis lagi. Bahkan, yang belum ditahan polis, jumlahnya jauh lebih banyak lagi.

Dari hasil pemeriksaan yang diperoleh cara kerja VE dan AF, mereka menggunakan sarana facebook dengan akaun surabaya_girls@yahoo.com. Dari sana, lelaki atau buaya darat yang memerlukan perkhidmatan seksual boleh melakukan chatting dengan AF.
Setelah mendapat kepastian, AF akan menunjukkan foto-foto para remaja perempuan yang mengenakan pakaian seksi itu. Sedangkan VE mengaku, menggunakan jejaring sosial facebook sebagi sarana promosi karena efektif dan gratis. Dari foto-foto itu biasanya pelanggan memilih perempuan yang disukainya. Langkah selanjutnya, AF menghubungi VE, yang nantinya akan menghubungi remaja yang dipilih. Setelah itu, AF mengantar gadis belia tadi ke hotel yang sudah dijanjikan.

Soal pembayaran, ia boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara tunai dan juga online banking. Jadi, sebelum keduanya bertemu, si pelanggan membayar terlebih dulu ke AF. Untuk masing-masing gadis, tarifnya adalah dalam lingkungan antara Rp 400 sampai Rp 600 ribu, dipotong komisen Rp 100 ribu untuk VE dan AF selakudalangnya. [wdh]
s.com/2007/02/14/kemahiran


Secara kesimpulannya, seharusnya teknologi membawa kebaikan kepada kehidupan seharian kita terutamanya kepada golongan belia tetapi mengapa perkara sebaliknya yang berlaku? Adakah manusia zaman sekarang jahil? Adakah kerana kurangnya pengetahuan atau terikut-ikut dengan arus permodenan? Adakah teknologi membawa kebaikan atau keburukan kepada diri anda? Sama-samalah kita renungkannya..

0 comments:

Post a Comment